• en
  • pl

Noc Restauracji w Maglu

Już w weekend od 6 do 8 lipca odbędzie się w Gdańsku VII edycja Nocy Restauracji, w której to nie zabraknie Restauracji Magiel. W tym roku hasłem przewodnim jest „Postacie historycznego Gdańska”. Na stołach Magla pojawią się dania związane z sylwetkami osób, które zapisały się na łamach gdańskiej historii.

Impreza rozpoczyna się od godziny 18:00 i trwać będzie przez 3 dni. Impreza jest jednym z elementów uświetniających V Światowy Zjazd Gdańszczan.

Szef Kuchni Restauracji Magiel Przemysław Langowski stworzył specjalne menu w cenie 89 PLN:

 

  1. Carpaccio Bonifacio – carpaccio z półgęska z sałatką z nowalinkami podawana z oliwą porową

Nazwa dania nawiązuje do Jana Bernarda Bonifacio (1517-1597), który ofiarował ocalały księgozbiór Gdańskiej Radzie Miasta w zamian za dożywotnie mieszkanie w budynku dla profesorów Gimnazjum Gdańskiego.

 

  1. Złota zupa serowa Speymanna – zupa serowa na bazie sera Bursztyn z pistacjami oraz oliwą z wędzonych warzyw

Nazwa dania nawiązuje do Johanna Speymannaburmistrza, kupieca, mecenasa i kolekcjonera żyjącego w latach 1563-1625. Był jednym z projektodawców budowy fontanny Neptuna. Za jego sprawą Dwór Artusa zyskał piękną renesansową fasadę. Zainicjował budowę Wielkiej Zbrojowni, Złotej Bramy i renesansowego wyposażenia Ratusza Głównego Miasta w Gdańsku.

 

  1. Rzeźbione pierożki z kaczki – pierożki faszerowane mięsem z kaczki, podawane z oliwą pietruszkową i tartym serem Bursztyn

Nazwa dania nawiązujw do Abraham van den Block (1572-1628) – rzeźbiarza i architekta. Według własnego projektu wzniósł Bramę Złotą, wykonał nową fasadę Dworu Artusa, zbudował Złotą Kamieniczkę, wykonał kamienne elementy do Studni Neptuna, zbudował na wyspie Ołowianka spichlerz Królewski. Autor nagrobków i epitafiów w kościele Mariackim w Gdańsku.

 

Kontakt w celu rezerwacji: tel. +48 58 351 90 52, email: kontakt@restauracjamagiel.pl

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.